Farsangi telek

Hogy valjban mit is fogyasztottak a rgi farsangi lakomkon, hogy voltak-e kizrlag erre az nnepre ksztett telek - sajnos nem sok ismeret ll rendelkezsnkre. Az biztos, hogy sokat s sokflt ettek, hiszen a sok-sok tel fogyasztstl a kvetkez v bsgt remltk. Az is biztos, hogy a farsang jellegzetes tele a fnk, amelynek mgikus ert tulajdontottak. A Szermsgben azrt stttk, hogy a vihar ne vigye le a hztett. Ismert a szalagos vltozata, ez az eredeti farsangi fnk, tovbb a rzsafnk, a forgcsfnk, ms nven csrge, s a cseh fnk, ms nven talkedli vagy kttes fnk, csak hogy nhnyat emltsnk. Ugyancsak kedvelt tel ilyenkor a rtes, mely a Bcs megyei Topolyn akkor hozott szerencst, ha jl nylt. Manapsg mr a rtes nyjtsrl csak nagymamink elbeszlsei alapjn hallhatunk, hiszen felgyorsult vilgunkban - mondjk sokan - erre egyltaln nincs id. Pedig lltlag gy j a rtes, ha nyjtjk. me egy recept, mely nem ignyel hossz idt, sok fradsgot s mg nyjtani sem kell. Lehet ugyan, hogy nem fog szerencst hozni, de hogy nagyon finom, az biztos.
Rtestszta tetszleges tltelkkel
A mennyisgek t rd rtes elksztshez elegendk. A tszthoz - 1 tojs - 1 pohr tejfl - annyi rtesliszt amennyit flvesz - csipet s majd a tszta megkenshez - 1 kocka Rma margarin - 2 evkanl rtesliszt A tltelket tetszs szerint hagyomnyos mdon ksztjk el. A tszthoz a hozzvalkat sszekeverjk, majd a lgy tsztt vkonyra kinyjtjuk. A margarint a kevs rtesliszttel jl kikavarjuk s a kinyjtott tsztra kenjk. Az gy elksztett tsztt felcsavarjuk, fliba csomagoljuk s a htbe tesszk. Clszer a sts eltti estn ezt elkszteni. Msnap 5 egyenl rszre vgjuk. Tlts eltt vkonyra kinyjtjuk s a kvnt tltelket a kinyjtott tszta kzepre halmozzuk. Ezt kveten elszr a tszta als szlt hajtjuk fel, majd pedig a fels szlt hajtjuk vissza. A tetejt zsiradkkal megkenjk s elmelegtett stben magas hmrskleten pirosra stjk. A fnk receptje eltt egy rdekes trtnet a fnk keletkezsrl.
A Fnk trtnete:
"Az eset gy kezddtt, hogy egy bizonyos Krapfen nev pk elhallozvn, mhelyt zvegye vezette tovbb. Nem volt knny az lete zvegy Krapfennak, mindazonltal tovbbra is az pksgbl kerlt ki a legfehrebb, legfinomabb kenyr, a vros legtvolabbi rszbl is elzarndokoltak rte az emberek. m egy napon valami okbl a kenyr nem kszlt el idejben. A vsrlk kzl ki res kzzel, bosszsan ment el, ki trelmetlenl vrt, s cifrkat mondott....., mgnem a pkn vgkpp kijtt a sodrbl, s egy darab kenyrtsztt, amit ppen a kezben tartott, valakinek a fejhez akarta vgni. Szerencsre rosszul clzott s a tszta nem az illet kpn csattant, hanem a klyhn lv lbasba pottyant, amelyben zsr forrdoglt. A vratlan kvetkezmny az lett, hogy a cljt tvesztett tszta nhny perc alatt szp aranysrgra slt, s a vletlen jvoltbl megszletett az els fnk, amit a bcsiek azta is Krapfennak neveznek." (Rszlet Halsz Zoltn Mesl szakcsknyvbl)
Farsangi fnk
Hozzvalk:
60 dkg liszt
4 dl tej
3 dkg leszt
6 tojssrgja
6 dkg vaj
6 dkg kristlycukor
2 cl rum
s
olaj a stshez
baracklekvr
porcukor
1. megkelesztjk az lesztt: 1 dl langyos tejet s cukrot ntnk az leszthz, majd megvrjuk, mg felfut
2. habvervel kikeverjk a tojssrgjt kristlycukorral s rummal
felolvasztjuk a vajat
3. a kikevert tojssrgjhoz hozzadjuk a lisztet, a langyos tejet, a megkelt lesztt s a felolvasztott vajat
4. fakanllal sszedolgozzuk a tsztt, amg hlyagosodni nem kezd
5. belisztezzk a tszta tetejt, konyharuhval letakarjuk s kelesztjk
6. a megkelt tsztt lisztezett felleten ujjnyi vastagra nyjtjuk
7. fnkszaggatval kivgjuk a tsztt, lisztezett felletre helyezzk, letakarjuk s pihentetjk
8. fnk kzept kt ujjunkkal sszenyomjuk
9. fed alatt, nem forr olajban tstjk a fnk egyik oldalt
10. megfordtjuk a fnkot, majd fed nlkl tstjk a msik felt is
11. tlals eltt a fnk kzepre lekvrt rakunk s megszrjuk porcukorral
Forgcsfnk (Csrge)
Hozzvalk (kb. 25 darabhoz) - 40 dkg finomliszt (a fele rtes- vagy graham liszt is lehet) 1 dkg vaj 1 csapott evkanl cukor -s, 1 dl rum 1 dl tejfl 1 tojssrgja a nyjtshoz: kevs liszt a stshez: olaj a tetejre: 2-3 evkanllis porcukor a tlalshoz: 0,3 dl rum, 30 dkg srgabarackz
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tbbi hozzvalval rugalmas tsztv gyrjuk. Kt rszre osztjuk s letakarva, htszekrnyben legalbb 1 rt pihentetjk. Utna a tsztt enyhn belisztezett deszkn 2 millimter (azaz ksfok) vastagsgra nyjtjuk s derelyemetszvel vagy kssel kb. 10 centi hossz, 4-5 centi szles lapokra szabjuk; kzepket hosszban is bevgjuk. Ezen a nylson a tszta egyik rvidebb oldalt (vgt) tbjtatjuk; azaz mint egy masnit thzzuk. Amikor az sszes tsztt elksztettk, egy lbasba olajat tltnk s megforrstjuk. A fnkokat kzepes lngon, oldalanknt kb. 2-2 perc alatt pirosra stjk, vgl szalvtra szedve lecspgtetjk. Vanlis porcukorral meghintve, rummal zestett barackz ksretben tlaljuk. Egy nappal a tlals eltt elkszthet.

Rzsafnk
A Rzsafnk tsztjnak hozzvali, gyrsa s stse a Forgcsfnknl lertakkal megegyezik, csak formjban klnbzik tle. A kb. 2 millimter vastagsgra kinyjtott tsztt 3 klnbz nagysg kerek vagy cakkos formval kiszrjuk. A legnagyob tszakorongok szlt (a cakkosakat nem kell) hatszor, a kzepeset tszr, a legkisebbet pedig ngyszer bevgjuk, mert stsnl csak gy nylnak majd szt. A legnagyobb lapot kszbe vesszk, a kzept tojsfehrjvel megkenjk s a kzepes lapot belenyomjuk. Utbbit is megkenjk a tojsfehrjvel, hogy egy kis tsztakorongot is rragaszthassunk. A forgcsfnknl megadott mennyisgbl kb. 16 rzsafnkot illeszthetnk gy ssze, melyeket kzepesen forr olajban megstnk. Szalvtra szedve lecspgtetjk, vanlis porcukorral megszrjuk s rummal zestett barackzzel knljuk. Egy nappal elbb elkszthet.
Mg tbb farsangi recept:
http://www.receptbazar.hu/?content=slavecat&slavecat=Farsangi%20receptek
http://receptura.hu/farsangi_receptek/
|