Bellis-kreativ
Bellis kreatv a Facebookon is.

 
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
 
 
 
 
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
 

Ha szrevteled, hozzszlsod van az oldalhoz, azt itt megteheted.

 
Farsangi receptek

 

Farsangi telek

 

Hogy valjban mit is fogyasztottak a rgi farsangi lakomkon, hogy voltak-e kizrlag erre az nnepre ksztett telek - sajnos nem sok ismeret ll rendelkezsnkre. Az biztos, hogy sokat s sokflt ettek, hiszen a sok-sok tel fogyasztstl a kvetkez v bsgt remltk. Az is biztos, hogy a farsang jellegzetes tele a fnk, amelynek mgikus ert tulajdontottak. A Szermsgben azrt stttk, hogy a vihar ne vigye le a hztett. Ismert a szalagos vltozata, ez az eredeti farsangi fnk, tovbb a rzsafnk, a forgcsfnk, ms nven csrge, s a cseh fnk, ms nven talkedli vagy kttes fnk, csak hogy nhnyat emltsnk. Ugyancsak kedvelt tel ilyenkor a rtes, mely a Bcs megyei Topolyn akkor hozott szerencst, ha jl nylt. Manapsg mr a rtes nyjtsrl csak nagymamink elbeszlsei alapjn hallhatunk, hiszen felgyorsult vilgunkban - mondjk sokan - erre egyltaln nincs id. Pedig lltlag gy j a rtes, ha nyjtjk. me egy recept, mely nem ignyel hossz idt, sok fradsgot s mg nyjtani sem kell. Lehet ugyan, hogy nem fog szerencst hozni, de hogy nagyon finom, az biztos.

 

Rtestszta tetszleges tltelkkel

A mennyisgek t rd rtes elksztshez elegendk.
A tszthoz
- 1 tojs
- 1 pohr tejfl
- annyi rtesliszt amennyit flvesz
- csipet s
majd a tszta megkenshez
- 1 kocka Rma margarin
- 2 evkanl rtesliszt
A tltelket tetszs szerint hagyomnyos mdon ksztjk el.
A tszthoz a hozzvalkat sszekeverjk, majd a lgy tsztt vkonyra kinyjtjuk. A margarint a kevs rtesliszttel jl kikavarjuk s a kinyjtott tsztra kenjk. Az gy elksztett tsztt felcsavarjuk, fliba csomagoljuk s a htbe tesszk. Clszer a sts eltti estn ezt elkszteni. Msnap 5 egyenl rszre vgjuk. Tlts eltt vkonyra kinyjtjuk s a kvnt tltelket a kinyjtott tszta kzepre halmozzuk. Ezt kveten elszr a tszta als szlt hajtjuk fel, majd pedig a fels szlt hajtjuk vissza. A tetejt zsiradkkal megkenjk s elmelegtett stben magas hmrskleten pirosra stjk.
A fnk receptje eltt egy rdekes trtnet a fnk keletkezsrl.

 

A Fnk trtnete:

 

"Az eset gy kezddtt, hogy egy bizonyos Krapfen nev pk elhallozvn, mhelyt zvegye vezette tovbb. Nem volt knny az lete zvegy Krapfennak, mindazonltal tovbbra is az pksgbl kerlt ki a legfehrebb, legfinomabb kenyr, a vros legtvolabbi rszbl is elzarndokoltak rte az emberek. m egy napon valami okbl a kenyr nem kszlt el idejben. A vsrlk kzl ki res kzzel, bosszsan ment el, ki trelmetlenl vrt, s cifrkat mondott....., mgnem a pkn vgkpp kijtt a sodrbl, s egy darab kenyrtsztt, amit ppen a kezben tartott, valakinek a fejhez akarta vgni. Szerencsre rosszul clzott s a tszta nem az illet kpn csattant, hanem a klyhn lv lbasba pottyant, amelyben zsr forrdoglt. A vratlan kvetkezmny az lett, hogy a cljt tvesztett tszta nhny perc alatt szp aranysrgra slt, s a vletlen jvoltbl megszletett az els fnk, amit a bcsiek azta is Krapfennak neveznek."
(Rszlet Halsz Zoltn Mesl szakcsknyvbl) 
  
 

Farsangi fnk 

 

Hozzvalk:

60 dkg liszt

4 dl tej

3 dkg leszt

6 tojssrgja

6 dkg vaj

6 dkg kristlycukor

2 cl rum

s

olaj a stshez

baracklekvr

porcukor

 

1. megkelesztjk az lesztt: 1 dl langyos tejet s cukrot ntnk az leszthz, majd megvrjuk, mg felfut

2. habvervel kikeverjk a tojssrgjt kristlycukorral s rummal

felolvasztjuk a vajat

3. a kikevert tojssrgjhoz hozzadjuk a lisztet, a langyos tejet, a megkelt lesztt s a felolvasztott vajat

4. fakanllal sszedolgozzuk a tsztt, amg hlyagosodni nem kezd

5. belisztezzk a tszta tetejt, konyharuhval letakarjuk s kelesztjk

6. a megkelt tsztt lisztezett felleten ujjnyi vastagra nyjtjuk

7. fnkszaggatval kivgjuk a tsztt, lisztezett felletre helyezzk, letakarjuk s pihentetjk

8. fnk kzept kt ujjunkkal sszenyomjuk

9. fed alatt, nem forr olajban tstjk a fnk egyik oldalt

10. megfordtjuk a fnkot, majd fed nlkl tstjk a msik felt is

11. tlals eltt a fnk kzepre lekvrt rakunk s megszrjuk porcukorral

 


Forgcsfnk (Csrge)

Hozzvalk (kb. 25 darabhoz) - 40 dkg finomliszt (a fele rtes- vagy graham liszt is lehet) 1 dkg vaj
1 csapott evkanl cukor
-s,
1 dl rum
1 dl tejfl
1 tojssrgja
a nyjtshoz:
kevs liszt
a stshez: olaj
a tetejre:
2-3 evkanllis porcukor
a tlalshoz: 0,3 dl rum,
30 dkg srgabarackz

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a tbbi hozzvalval rugalmas tsztv gyrjuk. Kt rszre osztjuk s letakarva, htszekrnyben legalbb 1 rt pihentetjk. Utna a tsztt enyhn belisztezett deszkn 2 millimter (azaz ksfok) vastagsgra nyjtjuk s derelyemetszvel vagy kssel kb. 10 centi hossz, 4-5 centi szles lapokra szabjuk; kzepket hosszban is bevgjuk. Ezen a nylson a tszta egyik rvidebb oldalt (vgt) tbjtatjuk; azaz mint egy masnit thzzuk. Amikor az sszes tsztt elksztettk, egy lbasba olajat tltnk s megforrstjuk. A fnkokat kzepes lngon, oldalanknt kb. 2-2 perc alatt pirosra stjk, vgl szalvtra szedve lecspgtetjk. Vanlis porcukorral meghintve, rummal zestett barackz ksretben tlaljuk. Egy nappal a tlals eltt elkszthet.

 

Rzsafnk

A Rzsafnk tsztjnak hozzvali, gyrsa s stse a Forgcsfnknl lertakkal megegyezik, csak formjban klnbzik tle. A kb. 2 millimter vastagsgra kinyjtott tsztt 3 klnbz nagysg kerek vagy cakkos formval kiszrjuk. A legnagyob tszakorongok szlt (a cakkosakat nem kell) hatszor, a kzepeset tszr, a legkisebbet pedig ngyszer bevgjuk, mert stsnl csak gy nylnak majd szt. A legnagyobb lapot kszbe vesszk, a kzept tojsfehrjvel megkenjk s a kzepes lapot belenyomjuk. Utbbit is megkenjk a tojsfehrjvel, hogy egy kis tsztakorongot is rragaszthassunk. A forgcsfnknl megadott mennyisgbl kb. 16 rzsafnkot illeszthetnk gy ssze, melyeket kzepesen forr olajban megstnk. Szalvtra szedve lecspgtetjk, vanlis porcukorral megszrjuk s rummal zestett barackzzel knljuk. Egy nappal elbb elkszthet.

 

 

Mg tbb farsangi recept:

 

http://www.receptbazar.hu/?content=slavecat&slavecat=Farsangi%20receptek

 

http://receptura.hu/farsangi_receptek/

 

Mg nincs hozzszls.
Csak regisztrlt felhasznlk rhatnak hozzszlst.
 
 
 
 
 
 
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon tetszik
Tetszik
J
Elmegy
Nem tetszik
Szavazs llsa
Lezrt szavazsok
 
Induls: 2006-09-07
 

Ha szereted a nvnyeket, llatokat, ha szeretsz stni-fzni, ez az oldal Neked szl!

www.rivercottage.net

 
Statisztika
Krlek add meg a korosztlyod!

0-10
11-20
21-30
31-40
41-50
51-60
61-70
71-
Szavazs llsa
Lezrt szavazsok
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!