Bellis-kreativ
Bellis kreatív a Facebookon is.

 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 
 
 
 
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
 

Ha észrevételed, hozzászólásod van az oldalhoz, azt itt megteheted.

 
Karácsonyi lakásdíszítés

Itt az idő, hogy elkezdjük házunkat, lakásunkat, szobánkat karácsonyi hangulatba öltöztetni. Az alábbi összeállításban pár ötletet szeretnék adni ennek a megvalósításához.

 

Sok sikert és örömet a karácsonyi készülődéshez!

 

 

Hópelyhek papírból

 

   Egyszerű, gyors és mutatós! Gyerekek is könnyen elkészíthetik ezt a papírból vágható hópelyhet. Nincs másra szükségünk, csak egy négyzet alakú fehér papírra. Minnél vastagabb papírból készítjük, a hópehely annál tartósabb lesz.

   A papírt 2x félbehajtjuk, majd az így kapott kis háromszög két csúcsát középre behajtjuk, hogy fedjék egymást. Ekkor jön a hópehely mintájának megrajzolása. A csúcstól kiindulva rajzoljuk fel a mintát, majd a körvonalak mentén kivágjuk.

   Próbáljunk ki sokféle mintát, így a legkülönbözőbb formájú pelyheket kapjuk, melyeket ragaszthatunk az ablakra, vagy kis fonallal felakaszthatjuk őket. (www.highhopes.com; www.tomlitoo.com)

                     1.   2.3.        

                              4.5.

            

 

 

 

Térbeli formák papírból

 

   Ki ne emlékezne az egyik első óvodai díszítési módszerre, amikor két kivágott lap összecsúsztatásával térbeli formákat kaptunk. Erre az elvre épül ez a függő dísz is, amit tetszőlegesen lehet kombinálni.

 

    Készítsük el a karácsony jellegzetes formáit: fenyőfa, csillag, harang, angyalka, hópehely, hóember, mikulás, házikó... Egyesével, vagy egymás alá fűzve is mutatós díszeket készíthetünk. (www.velvet.hu)

 

 

 

 

Girlandok

 

Girland papírból: Nem csak a lakást a fenyőfánkat is díszíthetjük színes papírdól kivágott girlandal. Itt is használjuka  hagyományos karácsonyi motívumokat. A papírt vágjuk 10-15cm széles csíkokra, majd legyező alakba hajtogassuk össze. Az egyik felére rajzoljuk fel a mintát, majd vágjuk ki, úgy, hogy az egyik oldalukon érintkezzenek. Többet összeragasztva hosszú girlandokat kapunk.

Színes krepp, vagy merített papírból mutatós díszeket készíthetünk.

 

 

     Girland popcornból: Nincs más dolgunk, csak egy adag pattogatott kukoricát egy vastagabb fonalra zsákvarró tűvel (ezzel könnyebb dolgozni) felfűzni. Készíthetjük színes kukoricából is, de a kész füzért befesthetjük temperával, vagy lefújhatjuk arany, illetve ezüst festékkel is. Lelógatva, vagy kétoldalt felkötve is dekoratív és ötletes dísze lesz otthonunknak.

 

     Girland fenyőágakból: Fenyő, tuja, bukszus, boróka..., örökzöld ágakat kis csomókba kötünk, majd a csokrokat egymás alá fogva, hogy takarják egymást, sorra összekötjük. Ezt addíg folytatjuk még a kellő hosszúságú girlandot megkapjuk. Ezt utánna felfüggeszthetjük, a lépcső-, erkély-korlátja köré csavarhatjuk, feltehetjük az ajtó fölé, az ablak öré stb. Dekorálhatjuk karácsonyi díszekkel, gömbökkel, masnival, vagy a lakásban erre felfüggeszthetjük a rokonoktól, barátoktól kapott karácsonyi üdvözlőlapokat is.

 

 

 

 Díszek kartonból

 

 Hópelyheket, csillagokat egyéb karácsonyi formákat karton papírbol is kivághatunk, amit befesthetünk temperával, lefújhatjuk ezüst, arany festékkel, boríthatjuk decoupage technikával, festés után díszithetjük gyöngyökkel stb. Felakasztva a lakás díszei lehetnek, illetve a karácsonyfa díszítésére is használhatjuk.

 

 

 

Styrofoam díszek

 

   Kreatív boltokban viszonylag olcsón lehet kapni úgynevezett Styrofoam egységcsomagokat. Ez egy hungarocell alapú anyag, amiből a formákat előre kivágták, nekünk csak ki kell festeni, és összeragasztani. Sokféle karácsonyi formát találunk: mikulás, fenyőfa, angyalka, csillagok, hópehely. Csillára, ajtókeretre felakasztva hangulatos díszek lehetnek.

 

 Dekorgumi egységcsomagok

 

  A dekorgumi az utóbbi időben egyre jobban teret hódító barkácsanyag. Könnyű vele dolgozni, könnyen vágható, hajlítható, strapabíró, ragasztható (csak vizes bázisú ragasztóval), gyerekek is könnyen dolgoznak vele. Kapható kis lapokban, amiből a saját fantáziánk szerint alakíthatunk ki formákat, de árulnak egységcsomagok is. A dekorgumit ragaszthatjuk önmagára, falapra, műanyagra, felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt!

És ne feledjük! A megmaradt kis darabokat ne dobjuk el! Kis formákat vágva (fenyő, csillag, masni...), egy műanyag kupakra ragaszta majd festékbe mártva a díszcsomagolásunkat is ünnepivé varázsolhatjuk.

 

Gipsz és só-liszt díszek

 

Gipszből különböző karácsonyi öntőformákkal apró díszeket készíthetünk, majd teljes száradás után kifestjük, később a karácsonyfa díszítésére is használhatjuk. Ugyan ilyen módszerrel só-liszt keverékből, illetve mézeskalácsból is készíthetőek díszek.

 

Mohalabda

 

Használhatunk mű mohát, szárított zuzmót, vagy igazi mohát is erre a cálra. Előbbi kettő hobby boltokban, nagyobb áruházakban megvehetjük, utóbbit magunk is móbeszerezhetjük. Erre a célra a legalkalmasabbak a fenyvesek, nyírkosabb erdők talaján található mohák, melyeket nagyobb darabokban felszedhetünk. Vigyázzunk a természetre, csak a feltétlenül szükséges mennyiséget szedjük fel.

Gömbnek használhatunk hungarocell vagy oázis golyót is. A mohát felragaszthatjuk, vagy dróttal hozzátűzhetjük a labdához. Használjunk különböző méretű golyókat. Ha kész, díszes szalaggal kössük át és akasszuk fel őket, vagy tegyük egy szép lapos tálban az asztalra. Az élő moha sokáig megtartja frissességét, ha ninden nap vízzel kicsit megpermetezzük.

 

 

Illatos narancs

 

Ki ne ismerné az illatos narancs (Pomander) készítését. Illatával igazi karácsonyi hangulatot áraszt otthonunkban!

Vegyünk egy-két szép hibátlan narancsot. Mossuk meg, majd egy szép szalaggal kössük át, és hadjunk neki akasztó részt is. A kimaradt részeket szurkáljuk körbe szegfűszeggel. A kész díszt felakaszthatjuk, vagy többet egy tálra téve is elheyezhetjük.

 

 

 

 

Díszítés üvegfestékkel

 

Üvegfestéssel is szép dekorációt készíthetünk az ablakra, illetve a lakásban lévő tükrökre is. Rengeteg mintát találhatunk a neten, de sok könyvet is lehet kapni, mintaívekkel együtt. A legjobb ha lehúzható üvegfestékkel dolgozunk, mert így az ünnepek elmúltával leszedhetjük őket.

Honlapom karácsonyi készülődés menüpontja alatt sok minta található, amit üvegfestésre is fel lehet használni.

 

 

Toboz díszek

 

 Többféle díszt készíthetünk tobozból. Most pár ötlettel szolgálok, ami így eszembe jut.

Nálunk a karácsonyi díszítéshez a toboz felhasználása mindíg is jelentős szerepet kapott. Fogok egy nagyobb tobozt, amire ragasztópisztoly segítségével (de lehet drótozni is) örökzöld ágat fogok, majd egy két karácsonyi kiegészítővel díszítem. Ezt aztán felakaszthatjuk az ajtó mellé vagy csünghet az ablakba is.

Sokszor gondot jelent, hogy az őszel kitakarított balkonládánkat mivel díszítsük ha már nincs benne semmi. Tartós téli dekoráció, ha örökzöld ágakat fektetünk rá, illetve szúrunk bele, majd erre különböző színűre fújt (arany, ezüst, piros, lila..) tobozokat kötözünk. Már is nem kopár a láda, és karácsonyi hangulatot is teremt.

 

 

 

 

Hópehely borax kristályokból

(Hogyan növesszünk hópelyhet egy üvegben? )

 

 

 

Erre lesz szükség: 

* spárga

* széles szájú befőttes üveg

* fehér pipa tisztitó drótok (megfelel a sima gyöngyfűző drót is)

* kékitő (nem olyan fontos)

* nagyon forró viz

* borax (gyógyszertárakban lehet kapni)

* ceruza

 

 

Hogyan csináljuk: 

Egy kis konyhatudománnyal tartós disz-hópelyhet lehet késziteni, éppoly jót, mint az igaziak. Vágj egy fehér pipa-drótot három egyenlő részre. Kössd össze őket úgy középen, hogy egy hat ágú csillag formát kapj.  Pipadrótok s a spárga képezik az alapot arra, hogy a kristályformációnak formát adjanak. Ha véletlenül a szárak nem egyforma hosszúra sikerülnek, csak vágd le őket, mig egyformák lesznek. Most bogozd körbe a spárgát, hogy szép hópehely mintád legyen. Köss egy másik spárgát az egyik pipadrót végére és erősitsd a spárga végét egy ceruzára (erről fog a csillag lelógni). Tölts meg egy befőttes üveget forró vizzel s oldj fel benne boraxot - 3 evőkanálnyit számitva minden negyed literhez. Kevergesd ezt, amig feloldódik. Ne aggódj, ha még egy kevés fehér por marad az üveg alján. Ha akarod, most tehetsz egy csepp kékitőt a keverékhez, igy még csillogóbb lesz. Akkor helyezd el a ceruzát az üvegen úgy, hogy a csillag szépen belelógjon az oldatba, anélkül, hogy az üveg alját, vagy oldalát érintené. Estétől reggelig már egész szép hópelyhed lehet, de ha vársz még, minél tovább áll az oldatban, annál vastagabb lesz. Vedd ki, amikor a mérete tetszik, és akaszd az ablak elé, vagy a karácsonyfára.

 

Gyerekek csak szülői segítséggel végezzék!

 

 

 

Csillogó hófesték

 

1/2 csésze liszt

1/2 csésze durva só

1/2 csésze viz

 

Ezt mind keverd össze s tedd egy plasztik üvegbe (mint, amilyenben a mamád keveri a hajfestéket ;-). Ahogy nyomod ki belőle a festéket, rajzolhatsz vele fekete papirra mindenféle havas dolgot: hóembert, hópelyheket, havas hegyormokat, stb. Most hagyd a müvedet megszáradni, s mire száraz lesz, csillogni fog. Ha még érdekesebbé akarod tenni, vizfestékkel ráfesthetsz. Szép háromdimenziós képeket lehet igy késziteni.

 

Hópehely függődisz

 

A fenti masszával szép hópelyheket rajzolhatsz vastagon egy plasztik zacskóra. Miután megszáradtak, egészen megkeményednek. Akkor vigyázva lefejted a zacskót a hópelyhek alól, zsinórt kötsz rájuk és lehet máris akasztgani őket akárhová.

 

 Mécses-készítés

Megmaradt, félig elégett, régi gyertyáinkat gyűjtsük össze, és hasznosítsuk újra! Nincs másra szükségünk, csak sok maradék gyertyára, kanócra, új edényre amibe a gyertyát öntjük, vagy speciális gyertyaformára, amiből kivehetjük a megszilárdult gyertyatestet.

Egy fazékban felolvasztjuk a gyertyát (ha van több színünk, akkor külön-külön), közben a forma aljába egy csöpp visszal odaragsztjuk a kanóc alját, a tetejét pedig ideiglenesen egy ceruzához köthetjük, amit keresztbe fektetünk a forma tetején, hogy a kanóc ne dőljön el, miközben a viasz szilárdul. Ha kész, és a gyertya is felolvadt, akkor lassan az edénybe töltjük. Amikor több színnel dolgozunk, az egyes rétegek között várjunk egy kicsit, amíg a viasz kicsit megszilárdul, különben összekeveredik. Addig töltsük még az edény teljesen tele nem lesz.

Dekorálhatjuk különféle száraz növényi részekkel ( narancshéj, szegfűszeg, fahéj-rúd...), amitől illatozni is fog a művünk. Ezt úgy csináljuk, hogy először egy kis viaszt a forma oldalán körbecsurgatunk, és ebbe nyomjuk bele a növényeket, majd utánna töltjük fel a viasszal.

Zselés-gyertyát is ugyan ilyen módon készíthetünk, de ekkor a zselé alapanyagot meg kell venni (hobby boltok). Ennek előnye, hogy az átlátszó zselébe nagyon sok féle dekorációt tehetünk.

Gyerekek csak szülői felügyelettel végezzék!!

 

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
 
 
 
 
 
Hogy tetszik az oldal?

Nagyon tetszik
Tetszik
Elmegy
Nem tetszik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Indulás: 2006-09-07
 

Ha szereted a növényeket, állatokat, ha szeretsz sütni-főzni, ez az oldal Neked szól!

www.rivercottage.net

 
Statisztika
Kérlek add meg a korosztályod!

0-10
11-20
21-30
31-40
41-50
51-60
61-70
71-
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...